

## A PHSANZ Masterclass Symposium Session Overview 2023

Date: Saturday 27th May 2023

Location: Translational research centre, 37 Kent St, Woolloongabba QLD 4102

Time	Topic	Speaker
0800-0830	Arrivals, registration and coffee	
0830-0840 (10min)	Welcome and house keeping	
Session One	Chair → Dr Claire Ellender	
0840-0900 (20min)	PH definitions and when to suspect, how to reduce delayed diagnosis.	Dr Claire Ellender
0900 – 0920 (20min)	Classification, diagnostic tests and differential diagnosis.	Dr Helen Whitford, Alfred Hospital, Melbourne - confirmed
0920-0950 (30min)	ECHO in pulmonary HTN Pitfalls, markers of a quality study, what to do when there is no TR jet.	Dr David Seaton, Prince Charles hospital, Brisbane
0950-1000 (10min)	Q and A	
· ,	Morning Tea 10:00-10:30 (3	BOmin)
Session Two -	Chair Dr Helen Whitford	
10:30-11:00 (30min)	Right Heart Catheter – tips, tricks and interpretation	Dr Peter Moore, Princess Alexandra Hospital and Wesley Hospital, Brisbane
11:00-11:30 (30min)	Treatment algorithm and the Australian context - First line therapies - PBS prescribing how to - CTEPH medical therapy	Dr John Feenstra, Prince Charles hospital, Brisbane
11:30-11:50 (20min)	Risk prediction - REVEAL - PHSANZ Registry and survival data	Dr James Anderson, Sunshine Coast University Hospital, Qld
11:50-12:00 10min	Q&A treatment and risk	
12:00-12:15 (15min)	CTEPH surgical management	TBC – Dr Bruce Thompson, Prince Charles Hospital, Brisbane
12:15-12:30 (15 min)	CTEPH BPA management	Dr Nick Brown, Prince Charles Hospital, Brisbane
12:30-12:45 (15min)	Q and A Session wrap up	CTEPH speakers
	Lunch 12:45-13:30 (45n	nin)
Session	Chair Dr John Feenstra	
Three		
13:30 – 13:50 (20min)	Connective Tissue Disease & PAH screening	Dr Greg Keir, Princess Alexandra Hospital, Brisbane
13:50-14:10 (20min)	Simple Congenital Heart Defects	Dr Robert Weintraub, Royal Children's Hospital, Melbourne



14:10 – 14:30 (20min)	Pulmonary Hypertensive crisis	Dr Helen Whitford, Alfred Hospital, Melbourne
14:30 – 1450 (20min)	Anaesthetic considerations in PH cases	Dr Gemma Duncan, Princess Alexandra Hospital
1450-1510 (20min)	Exercise training	Helen Seale, Prince Charles hospital, Brisbane
15:10-1530 (20min)	Q and A	All speakers
	Afternoon tea 15:30-15:45 (15min)	
Session Four	Chair Dr Claire Ellender	
15:45-16:30	Small group workbooks  - Risk assessment case leading to referral to transplant referral. James - Screening case + CTD style. Claire - CTEPH patient for MDT assessment. Rob	Small groups with a faculty lead for each table.

## Who might like to attend:

- Early career Respiratory physicians and Respiratory trainees seeing dyspnoeic patients who require work up and consideration of PH
- Early career Cardiologists and Cardiology trainees
- Intensive care unit fellows and final year trainees
- Rheumatology trainees
- Anaesthetic trainees
- General Medicine trainees

## **Learning objectives of maters class:**

- Understand classification and initial work up of a patient with suspected pulmonary hypertension.
- Apply screening algorithms to work up a patient at high risk for PAH.
- Apply risk prediction score to select management of a patient with confirmed pulmonary arterial hypertension.
- Compare PAH and CTEPH work up and management.
- Examine PAH emergencies management options e.g. pulmonary hypertensive crisis, anaesthetic management.